Turk kadini ve ortunme?

“Biz her nokta-i nazardan medeni insan olmalıyız. Fikrimiz, zihniyetimiz, tepeden tırnağa kadar medeni olacaktır. Medeni ve beynelmilel kıyafet milletimiz için layık bir kıyafettir onu giyeceğiz.” diyen Ataturk'un onculugunde, 25 Kasım 1925 tarih ve 671 Sayılı Şapka Kanunu TBMM 'de onaylanarak yururluge girmistir.

Ataturk, hicbir nutkunda batiyi ornek gostermemistir. Onun soyledigi sadece Muhasir Medeniyetlerdir. Batiyi, kastedmis olabilir ama batinin herzaman medeni kalamayacagini da bilecek kadar buyuk bir insandir.

Turk kadini Orta Asya doneminden beri "HAN"'inin yaninda ve esiti "HANIM" olarak yerini almistir. Basi acik, mert, savasci bir kadin tipitir. Turk kadinin tarifini Dede Korkut eserinden okumalisiniz.

Unlu Turk dusunuru ve mistigi Haci Bektas Veli ise: kendisine artik kadinlarimiz nasil ortunmeli diye soruldugu zaman su cevabi vermistir; "Turk kadini basina vakarini ve haysiyetini cekmistir ortunmesine gerek yoktur".

Islamiyetin kabulunden itibaren Araplara gore daha az olmak uzere ortunme husule gelmistir. Ortunme 3 sekildedir. Anadolu kadinin "normal basortusu" ki bunu diger ulkelerin hanimlari da kullanirlar. Dini etkinin fazla oldugunu gosterip protesto amacli "turban" seklinde bas baglanmasi ve Arap ve Iran tarzi; tamamen yuzun gozukmedigi bicimde siyah pece ve giysi giyilmesi ki bu cok daha azdir.

Ancak hemen hemen butun dinlerde ibadet ederken kadinlarin ve erkeklerin baslarini ortmeleri ve ibadet icin ozellikle ortunmeleri durumu soz konusudur. Yahudilerde ve Hiristiyanlarda, Budistlerde oldugu gibi.

Amerikadaki yahudi hanimlar bas ortusu yerine topluma uyum saglamak icin peruk takarlar. Evet yanlis duymadiniz..

Beyoglundaki kiliseye girerken basi acik hanimlara zarif bir basortusu verilir ve baslarinin kapatilmasi istenir.

Eger bir yabanci Islamiyet ile diger dinlerdeki "KADIN" kavramini kiyaslamak isterse; Ona hemen sunu soylemeniz gerekir: "Hemen; Kuran, Incil ve Tevrattaki "KADIN" kavramini internetteki elektronik Tevrat, Incil ve Kuran'dan karsilastiralim. Bakalim din kitaplarimiz kadin icin neler yazmis ve onermisler?"..
Gorduklerine inanamayacaklar. Siz de inanamayacaksiniz! Ama bunu asla dile getirmeyeceklerdir.

Hiç yorum yok: